maandag 28 juli 2014

Dag 01

Eerst maar even iets over mijzelf
In 1957 ben ik geboren op Aruba en 5 jaar later opgegroeid op Curacao waar ik tot mijn 20e heb gewoond. Daarna ben ik naar Nederland gekomen om verder te studeren en woon ik samen met mijn vrouw en dochter in Gouda. Ik ben docent Engels op een MBO en geef ook les aan volwassen in de avonduren. Daarnaast ben ik freelance fotograaf en werk alleen in opdracht.

Als kind en gedurende mijn gehele jeugd heb ik veel buiten gespeeld in de tropische zon, zonder enige vorm van UV bescherming. De gevaren van huidkanker e.d. als gevolg van de te veel UV zonnestralen waren vroeger niet zo bekend als nu. Ik kan mij niet herinneren dat mijn moeder mij als kind vroeger tegen de zon heeft ingesmeerd. Gedurende mijn jeugd was ik een buiten mens. Elke dag heerlijk buiten spelen in de zon, op het strand of in de tuin, ongeacht de tijd van de dag ook wanneer de tropenzon op z'n hoogst stond. Het gevolg is nu op latere leeftijd goed merkbaar. Ik heb reeds 10 jaar last van donkere/rode vlekken op mijn gezicht en hoofdhuid. Deze vlekken zijn gevoelig op zonnige dagen en dat voelt jeukerig en branderig aan. Met name de twee zijkanten van mijn gezicht, het gebied rondom mijn slaap. Jaarlijks heb ik hier last van.

Buitenshuis heb ik overdag meestal een pet of hoed op en smeer ik me in met een sunblock als de UV waarde te hoog is. Verschillende sunblocks heb ik uitgeprobeerd maar die van het merk La Roche-Posay, Anthelios XL Fluid 50+ heeft toch wel mijn voorkeur omdat dit middel vloeibaarder is en daardoor prettiger met uitsmeren dan de vele andere stugge crèmes. Elke ochtend smeer ik mijn gezicht ook in met Rio Rosa Mosqueta crème. Mijn vrouw las ergens dat deze crème een verzachtende werking geeft en ik moet eerlijk toegeven dat het echt werkt tegen het jeukerig en branderig gevoel. Het verzacht de huid inderdaad en maakt het rustig.

Jaarlijks in de maand juli breng ik een bezoek aan de huisarts om de meest onrustige plekken op mijn gezicht weg te laten branden met stikstof. Ik werk in het onderwijs en daarom is het voor mij niet prettig om voor in de klas te staan met lelijk gebrande plekken op m'n gezicht. Vandaar dus de keuze van deze maand in de zomervakantie.

Ook dit jaar bracht ik een bezoek aan de huisarts, maar ditmaal verwees hij me door naar een dermatoloog waar ik gelukkig snel terecht kon voor een afspraak.

Dag 1 van de behandeling
Vandaag, maandag 28 juli 2014, mijn eerste afspraak bij dermatoloog Dr. Honig van de huidkliniek Langeland te Zoetermeer. Samen met m'n dochter er naar toe in noodweer met veel regenval en heftig onweer. Na binnenkomst werd ik al gauw geroepen bij Dr. Honig en na een halfuurtje onderzoek van de huid en een kort gesprek liep ik daar weg met een recept van het middel Efudix crème 5 fluoro-uracil 50 mg/g. De diagnose is Actinische Keratosen en na het lezen van een folder die ik ook meekreeg schrok ik enorm van de foto's daarin wat de werking van het middel laat zien. Ik begreep toen ook gelijk waarom de dermatoloog doorvroeg naar mijn beroep, mijn vakantieduur en wanneer ik weer voor de klas zou staan. De crème moet ik 2 maal daags opbrengen op mijn gezicht en hoofdhuid voor de duur van 3 á 4 weken. Het middel wordt wordt opgenomen door de kankercellen in de huid, waar het de celgroei en celdeling remt.

Het medicijn heb ik vandaag maar gelijk opgehaald bij de apotheek in de nog steeds stromende regen en ben er die zelfde avond mee begonnen met opsmeren. Nieuwsgierig dat ik ben, heb ik op internet naar informatie gezocht over deze crème.
De foto's hieronder zijn vandaag gemaakt nog voordat ik begon met insmeren van de Efudix crème. Ik kijk een beetje chagrijnig maar dat komt vanwege mijn onervarenheid in het maken van selfies :-).   De foto's laten niet zo zeer een geïrriteerde huid zien, maar is wel de start voorafgaande de behandeling met Efudix crème.

Over het vervolg van de behandeling kan je rechts in het menu klikken op de vervolg data.
Hoe mijn gezicht er ook anders heeft uitzien, zie je hierna

Dan laat ik nu wat foto's zien om een idee te geven hoe mijn gezichtshuid er uit heeft gezien tijdens de zomermaanden van een aantal jaren terug.

Augustus 2004
De 5 foto's hieronder zijn genomen tijdens een vakantie aan de westkust van Amerika. Ja, sorry ik kijk hier ook niet zo vrolijk, maar dat komt omdat de huid toen ook heel vervelend aanvoelde :-(
Augustus 2010
Hieronder 3 foto's genomen in Nederland waarvan duidelijk te zien is dat de huid vooral rondom het gebied van de slaap flink geïrriteerd is.Geen opmerkingen:

Een reactie posten